logo fepps

Teorija i praksa regionalizma

Predavač: Prof. dr Veran Stančetić (e-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.)
Status predmeta: Obavezan
Broj ESPB: 7


Cilj predmeta: Upoznavanje studenatasa fenomenom srednjeg – subancionalnog  (regionalnog) nivoa upravljanja i vlasti u kontekstu savremenih procesa globalizacije, institucionalnih reformi i rekonceptualizacije države.


Ishod predmeta: Poznavanje teorije i prakse regionalizma, pojmovno shvatanje savremenog regionalizma, njegovih uzroka i posledica. Usvajanje znanja o reformskim procesima koji se dešavaju u evropskim državama i svetu a čiji je je bitan aspekt jačanje tzv. srednjeg nivoa upravljanja uz sve veći značaj regionalnog razvoja i  regionalnih politika. Pored teorijskih elaboracija o odnosu regionalizma i savremene države, predmet ima i praktičnu stranu u kojoj će se studenti upoznati sa konkretnim organizacijama regionalnog upravljanja (na primeru evropskih država) kao i sa politikom regionalnog razvoja Evropske unije i u kontekstu toga mogućnostima koje stoje na raspolganju AP Vojvodini i Republici Srbiji.