logo fepps

Religija i politika

Predavač: Doc. dr Slobodan Prodić (e-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.)

Status predmeta: izborni
Broj ESPB: 9

Cilj predmeta:
Upoznavanje studenata sa pojmom i zadacima istorije religije kao i sa istorijom političkih odnosa i ideologija, saznajnim i metodološkim problemima, značajem za objašnjenje i razumevanje osnovnih svojstava društvene stvarnosti, istorijske strukture društva – njegovih elemenata i dimenzija kao i opštih zakona postojanja i kretanja društva u vezi sa izučavanjem uticaja religije na političke odnose. Poimanje determinističkog modela objašnjenja složenih i dinamičnih društvenih pojava, naročito religije i politike. Ukazivanje na potrebu primene ovog kognitivnog modela u politikološkoj profesiji, posebno u pogledu projektovanja i realizacije praktične politike.

Ishod predmeta:
Kao racionalno-teorijska podloga ostalih nauka istorija će pomoći studentima da jednostavnije i uspešnije razviju sposobnost pravilnog poimanja društvenog života kao i onih funkcionalnih područja u kojima se iskustveno ispoljavaju profesionalne delatnosti politikologa. Recepcijom verifikovanih znanja osnažiće mogućnosti savladavanja programskih sadržaja ostalih nauka predviđenih planom fakulteta, kao i praktične primene stečenih naučnih informacija u okviru svoje profesije.