logo fepps

Politika regionalonog razvoja u EU

Predavač: Prof. dr Miroslav Jovanović (e-mail:Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.)
Status predmeta: Izborni
Broj ESPB: 7
Cilj predmeta: Uvođenje i upoznavanje studenata sa promenljivom dinamikom lokacije proizvodnje. Lokacija ekonomske aktivnosti je bitna jer se na tom mestu zapošljavaju radnici, plaćaju porezi, smanju se izdaci za nezaposlene i često pokreće izvoz. Privući i zadržati preduzeća na određenoj lokaciji je veliki izazov za tvorce ekonomske politike. Globalizacija, fragmentacija proizvodnje i veliki transfer proizvodnih aktivnosti prema Aziji, pogotovo Kini, stvara novu sliku u okviru geografije proizvodnih aktivnosti. Studentima se izlažu teoretski stavovi u pogledu izbora lokacije proizvodnje i regionalna politika EU.
Ishod predmeta:Teorija lokacije proizvodnje ima određene stavove i savete, ali stvarnost često ide drugim tokom. U takvom nepredvidivom svetu treba se naslanjati na teoriju, kvantitativne studije i na mišljenje iskusnih stučnjaka jer često nepredvidivi slučaj može bitno da utiče na lokaciju određene vrste proizvodnje. Izbor lokacije proizvodnje ponekad porede sa umetnošću, a ne sa rigidnom naukom. Ekonomska politika često luta u vezi sa lokacijom proizvodnje. Lutanja su prisutna i u EU koja troši znatna sredstva za regionalni razvoj dok su rezultati takve politike najčešće nezadovoljavajući i povezani sa korupcijom i traćenjem sredstava poreskih obveznika.