logo fepps

Politička sociologija

Predavač: Doc. dr Zoran Milošević (e-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.)
Status predmeta: obavezan
Broj ESPB: 8

Cilj predmeta:
Složene interakcije društva i politike centralno je predmetno područje sociologije politike. Pravilno poimanje ovog dinamičnog odnosa kroz izučavanje osnovnih pojavnih realiteta na ovim relacijama,  suštinski fundira cilj predmeta. Programska profilisanost predmeta uslovljena je specifikumom društvene savremenice. Iz tog razloga je svaka tema orijentisana ka primarnom razmatranju procesa demokratizacije, korelacija civilnog društva i države, ustanovljenja teorijskih mehanizama uspostavljanja slobodnog, otvorenog društva. Pravilno razumevanje ovih procesa potrebuje i poimanje njihovih praktičnih antipoda.

Ishod predmeta:
Razviti sposobnost studenata za sintetičko teorijsko, analitičko i kritičko mišljenje o centralnim teorijskim pitanjima relacija društva i politike. Na taj način studenti će razviti sposobnosti pravilnog razumevanja ključnih protivrečnosti savremenog društva čije je poreklo u političkoj sferi ili se najpre očitavaju u domenu politike i političkog.  Time će i njihova valjana orijentacija u savremenoj društvenoj stvarnosti biti izvesnija kao i profesionalna osposobljenost.