Predavač: Doc. dr Darko M. Marković (e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.)
Status predmeta: Obavezan
Broj ESPB: 7
Cilj predmeta
Objasniti osnovne pojmove kriminalne fenomenologije, etiologije i kaznene politike, sa akcentom stavljenim na pitanja  ambijentalne etiologije, kao i institucija za izdržavanje vremenskih kazni.
Objasniti osnovne zakoniitosti, uzroke nastajanja, ambijentalnu fenomenologiju, kriminogene faktore nastajanja savremenih oblika kriminaliteta kao i osnove društvene reakcije na kriminalitet, kazne, njene oblike, elemente i alternative.
Integrisati kriminološka saznanja sa sociološkim, krivičnopravnim i procesnopravnim, sa posebnim akcentom stavljenim na zajedničku problematiku elemenata kriminalne politike, faktora suzbijanja kriminaliteta i tretmana osuđenika.
Ishod predmeta
Sticanje osnovnih znanja i kompetencija neophodnih za razumevanje oblika i uzroka nastanka kriminaliteta, sa posebnim akcentom na resocijalizaciju i tretman osuđenih punoletnih i maloletnih lica.
Razvijanje veština kao što su razumevanje sociogenih faktora (društveno-ekonomskih, političkih) kriminaliteta kao i objektivnih i subjektivnih kriminogenih faktora, dostignuća teorije roda, makrogrupnih faktora kriminaliteta kao i povratni uticaj kriminala na porast kriminala, uz razumevanje osnovnih problema institucionalnog tretiranja osuđenih lica.
Razvijanje sposobnosti timskog i individialnog rada u korišćenju, tumačenju i stvaranju bazi podataka iz oblasti krivične statistike, kriminalne politike, penologije, kao i saznavanje institucionalnog i proceduralnog okvira društvene reakcije na kriminal i učinoce krivičnih dela uz sagledavanje mogućnosti alternativnih kaznenih inicijativa.

ČASOPIS "PRAVO I POLITIKA"

apple touch icon

MONOGRAFSKE PUBLIKACIJE

showcase 2

PRAVNA KLINIKA

showcase 3