Options

Body Background:
Body text color:
Links Color:
CONTENT Color:
Color suggestions:
TOP/FOOTER COLOR:
T/F BG Color:
T/F BG opacity:
HEADER/BOTTOM COLOR:
H/B BG Color:
H/B BG opacity:
This panel is build only for demo purposes. It does not work well on IE
expand

Uloguj se

-samo za registrovane studente FEPPS-a

Da biste se registrovali na e-mail webmaster@fepps.edu.rs pošaljite sledeće podatke:ime, prezime,JMBG, broj indeksa, godinu studija, važeću e-mejl adresu.Pristup sajtu odobrava samo webmaster, a podatke o korisničkom imenu i šifri dobićete na vaš e-mail.

+ (381) 21 417 633 Login

Predavač: Prof. dr Miroslav Jovanović (e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. )
Status predmeta: Izborni
Broj ESPB: 7
Cilj predmeta: Uvođenje i upoznavanje studenata sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom (ZPP) EU. ZPP je uz konkurenciju i trgovinu osnovna i najstarija zajednička politika EU (monetarna politika je počela tek od 1999). ZPP i dalje obuhvata najveći deo (2/5) izdataka iz budžeta EU (ranije je to izdavanje bilo oko 80%) što ukazuje na veliki značaj poljoprivrede u EU. Obradiće sa aspekti ZPP koji se odnose na poljoprivrednike u EU, potrošače u EU, poreske obveznike u EU, inostrane partnere u trgovini poljoprivrednim proizvodima, zaštitu i očuvanje prirodne okoline, pogubno dejstvo genetski modifikovanih organizama i budućnost ZPP.
Ishod predmeta:Kritički pogled na ZPP koja je često veliki kamen spoticanja u međunarodnim pregovorima o trgovini u okviru Svetske trgovinske organizacije. EU štiti i razvija svoju poljoprivredu  zbog političkih i strateških razloga. Ova zaštita je pogotovo snažna unutar „starih“ zemalja članica EU. Novopridošle zemlje sa istoka i dalje nemaju potpuni pristup izdašnim poljoprivrednim fondovima EU. Opravdana očekivanja istočnih zemalja članica EU su izneverena  jer poljoprivredne fondove primaju „na kašičicu“. „Stare“ zemlje EU su u neku ruku prevarile istočne zemlje koje su joj pristupile jer su glavninu izdašnih poljoprivrednih fondova zadržale prvenstveno za sebe. Ovo je bitno imati na umu u raspravama oko pristupanja Srbije EU. U navedenim raspravame EU se nekritički prikazuje kao „krava muzara“  što je pogrešno jer se manipuluše javnim mnenjem koje se dovodi u tešku zabludu.   

KONTAKT

FAKULTET ZA EVROPSKE PRAVNO-POLITIČKE STUDIJE
Narodnog fronta  53, 21000, Novi Sad, Srbija
Tel: (+381) 21  417 633; 6756 200; 6756 201
Email: office@fepps.edu.rs

LIKE / TWEET US
Scroll to top